Psoriasis

Dags för ett viktigt inlägg. Jag lider av en kronisk sjukdom som heter Psoriasis. Jag har haft psoriasis i ungefär ett år. Psoriasis smittar inte och kan drabba människor i alla åldrar, men börjar vanligast mellan 10-30 årsålder.
Sjukdomen uppträder familjärt, det vill säga att det är större sannolikhet att utveckla psoriasis om någon redan har psoriasis i familjen. Hur psoriasis ärvs är inte helt kartlagt, men man måste ha psoriasisanlaget från båda föräldrarna för att själv få sjukdomen. Min mamma har psoriasis och det finns på pappas sida av släkten med.

Det finns olika typer av psoriasis. Jag tänkte ta upp de jag är drabbad av här.

Plack Psoriasis
Plackpsoriasis är den valigaste formen av psoriasis. Den startar oftast med små röda knottror eller lite större fläckar (plack). Områdena växer gradvis och börjar fjälla. Plackpsoriasis kan förekomma på hela kroppen, men drabbar speciellt armbågarna, knäna, stjärten och hårbotten. Åkomman finns oftast på samma ställe på båda kroppshalvorna (symmetri). Det är vanligt att psoriasisfläckar uppkommer i ärr eller sår. Sjukdomens svårighetsgrad varierar. Minst 50 procent av patienterna har klåda, som oftast är måttlig.

Denna formen har jag då på båda armbågarna. Det är en ond cirkel som ni kanske kan förstå. Jag är en av de som har klåda. Mer än måttlig vill jag påstå. På nätterna kliar jag som en galning i sömnen vilket leder till att det blir blödande sår i vilka det hela börjar om igen. Det jobbigaste är att folk stirrar. Väldigt många vet inte vad det är för sjukdom. De tror att man kanske har skrapsår eller att det är något smittsamt. Helt fel!

Psoriasis i hårbotten
Psoriasis i hårbotten kan vara svår att skilja från svamp i hårbotten och mjälleksem (seborroiskt eksem). Ibland kan psoriasis från hårbotten sprida sig till ansiktet på huden nära hårbotten, men relativt sällan mitt i ansiktet. Enstaka torra fläckar på ögonlocken förekommer dock.

Här får jag liksom små sår som kliar i hårbotten. Först märkte jag det mest som mjäll, fast större. Hitintills har psoriasisen bara spridit sig ner i nacken och inte i ansiktet, förutom en liten torr fläck under mitt ena ögonbryn. Men den märks knappt.

Eftersom det är en kronisk sjukdom går den inte att bota. Jag får helt enkelt lära mig leva med den. Jag önskar bara att folk skulle vara mer upplysta och sluta stirra. Hade jag kunnat välja hade jag inte velat ha utslagen. och glöm inte - Det smittar inte!Tipsigt!

Ville bara tipsa om att du nu får 150 kr rabatt om du handlar för 300 på lyxoutlet. Ange bara rabattkoden "vinter"
De har märken som Betsey Johnson, Dagmar, LiseLotte Westerlund, Lola Espeleta, Rules by Mary, Steve Madden och Triple five soul.

Tävling Tävling Tävling
I samarbete med Cocoo.se – Sveriges största smyckebutik på nätet, ordnar jag nu en tävling där du har chansen att vinna detta snygga armband!
För att vara med behöver du bara göra en kommentar i mitt inlägg i min blogg och motivera varför just du borde vinna det!
(Glöm bara inte skriva in något sätt för mig att kontakta dig på)


En lycklig vinnare utses om två veckor och presenteras här på min blogg!

Lycka till!! :)

Åre 2010Vecka 1 åker Elin och jag (och ex antal andra lakos och gluten människor...) till Åre! Det kan vara sjukt bra att vara allergiker ibland. Billig skidresa är ju aldrig fel. Eller vad säger ni om resan, boendet, mat och liftkort för 1500? Nice om jag får säga vad jag tycker. Så den 6 januari flyger vi upp till Stockholm för att möta upp resten av deltagarna och ta nattåget till Åre. Sen följer tre dygn av skidåkning, utbildning och spa! Den 10 åker vi tillbaka till Stockholm och checkar in på Scandic Continental. Sen blir det ett dygn i huvudstaden för shopping och säkerligen lite party med! Det kommer bli alldeles alldeles underbart!

God morgon solstrålar

Det är lite kallt denna morgon må jag säga. Idag har jag sett solen gå upp. Eller ja, rent tekniskt så har jag faktiskt inte sett solen, det är sjukt dimmigt. Det jag ville säga är att jag är uppe med tuppen! Många måsten idag om de är så tråkiga att jag inte tänker besvära er med dem! Funderar på att ringa Anna och se om hon har tid med mig i eftermiddag. Ett bra avslut på dagen sådär. Tror faktiskt det blir en page nu. Vill få bort bort bort permanenten! Och en page är väl alltid snyggt, right?

Hej mina små cupcakes

Allt bra med er idag? Har precis åkt in till stan för att fika med världens bästa Anna och Joanna. Så nu sitter jag här på torget och väntar på dem. Joannas tåg är försenat och Anna är, jag inte här iaf ;) Men hon kommer väl när som helst så ni får ha det så bra! Ciao!

Jag blir så trött

Det är faktiskt jävligt irriterande att det inte fungerar att blogga med mobilen. Gjorde det rätt mycket förra hösten men sen fick jag nytt nr och senare även ny mobil och nu funkar det inte alls. Jag blir så trött...

Varning. Äckligt innehåll. Känsliga lärare varnas.

När jag vaknade nyss så hade jag sjukt ont i huvudet. I övre delen liksom. Kan det bero på allt jävla snor och slemm? Tack förbannade förkylning! Jag nyser, hostar, snorar och mår allmänt dåligt. Igår nös jag så att jag ramla. Jag gör det förstår ni. Oftast sker det efter tre nysningar. Jag står upp och efter tre kraftiga nysningar blir jag helt yr och faller ihop som ett korthus. Det ser mycket lustigt ut har jag fått höra. Jag tycker mest det gör ont. Som nu då. Värsta blåmärket på höften. Snyggt! Idag bloggar alla om blogg awards idag. Jag bloggar om snor, slemm och blåmärken. Det visar vilken hög klass den här bloggen håller, tycker ni inte det? Haha.

Humor-Mamma

Har varit hos mamma och tittat på idol ikväl. Mamma stör sig på Rabih. Tycker att han låter som en bebis och ser ut som en anka. Sen börjar mamma härma honom. Då dör jag. Så jävla roligt. Önskar att jag hade filmat det så ni kunde fått se. Så kul var det. Jag har så lätt världens bästa mamma!

Hur kan man inte älska cocoo?


Det går inte att INTE älska cocoo. Det kommer upp ett litet samarbete med bloggen och Coco inom kort. Missa inte det!

I love cocoo

Jag älskar mina cocoo-armband. De är fantastiska i sin enkelhet. Sen är de enormt prisvärda också! Den senaste förhandsvisningen var inget undantag. Jag säger bara ge mig!Inget av armbanden kostar mer än 250 kr! Klicka in er på cocoo.se och titta själva

RSS 2.0